Spirituele spreuken en citaten teksten. Boeddha wijsheden. Paulo coelho citaten quote tranen zijn woorden die moeten. Voor amusement staat een ieder paraat onplezierige. Top leuke moederdag quotes. Citaten spreekwoorden en gezegden pot van. Mijn favoriete duitse spreekwoorden. Spreuken en wijze gezegden op dieren plaatjes. Citaten en zegswijzen gedichten spreuken. Universum spreekwoorden en citaten. Top leuke moederdag quotes. Inzicht c est la vie hét zingevingsplatform met. Spreekwoorden en citaten quoteproverbs. Spreuken en gezegden ppsvava. Spreekwoorden en citaten over bijlen.

Citaten over klanten ook quotes spreuken oneliners en. Oorlog spreekwoorden en citaten. Zomer spreekwoorden en citaten. Spreekwoorden in beeld plazilla. Mooie spreuken quotes voor een gelukkig leven. Citaten spreekwoorden en gezegden pot van. Cruyffiaans elk voorjaar tegeltjeswijsheid wijsheden. Twintigduizend citaten aphorismen en spreekwoorden. Niet oordelen toch lbxxx. Arabisch nu مـعـهــد الـعـربـيـة الآن wijsheden. Honden spreekwoorden en citaten. Herfst spreekwoorden en citaten. Handboekje van latijnsche spreekwoorden en citaten · dbnl. Klim de berg zo dat je wereld kan zien niet omdat. Top leuke moederdag quotes.

Het citaatrecht is een uitzondering op de bescherming die auteurs door auteursrecht wordt geboden. Het staat het citeren uit beschermde werken toe wanneer aan een aantal voorwaarden zoals bronvermelding wordt voldaan. Het citaatrecht is vergelijkbaar met, maar niet identiek aan, het Amerikaanse fair use-beginsel. Het citaatrecht is vrij beperkt, beperkter dan fair use in ieder geval.

De keuze voor een citaat of een parafrase hangt af van de soort tekst die je schrijft en de functie die de te citeren of te parafraseren bronpassage heeft binnen je tekst. Er bestaan geen vaste richtlijnen die bepalen hoeveel tekst je letterlijk mag of kan overnemen uit andermans werk. Wel een paar globale overwegingen en vuistregels:

De waardering voor pure klucht zoals wij die aan het begin van de 21e eeuw kennen is geen universeel gegeven. In sommige periodes van de geschiedenis werd komisch toneel geacht een moreel doel te dienen en werd humor als doel in zichzelf niet op prijs gesteld. (Howarth 17)

Behalve woorden kunnen ook andere uitingen citaat genoemd worden, bijvoorbeeld muziek. Het nummer All You Need Is Love van The Beatles bevat twee citaten: het lied heeft geen eigen intro, maar begint met een citaat uit de Marseillaise. In de fade-out aan het slot zingt John Lennon een regel uit de hit She Loves You van de groep. Ook een schilderij dat op een ander schilderij te zien is, kan als zodanig omschreven worden. Zo citeert August Jernberg De Nachtwacht op zijn schilderij dat de bezoekers voor De Nachtwacht in het Trippenhuis voorstelt. Filmshots kunnen een citaat uit een andere film zijn, in welk geval het citaat de functie van een allusie heeft.