Beeldgedichten gedichtenbundel gedichten. Quote soms moet je lef hebben het heft in eigen hand nemen. Mooie woorden zijn niet altijd waar en ware. Spreuk steun je bent sterker dan denkt. Grappige afbeeldingen huwelijk — verjaardag cheque. Spreuk het samenspel van donker en licht onthult. Inzicht als het leven je uitdaagt met tegenslagen daag. Quote het weer zit niet mee maar dat is altijd nog beter…. Laat gaan wat was accepteer is en omarm komt. Spreuk de dingen die je voor lief neemt daar zou iemand. Quote een gebalanceerd dieet is koekje in beide. Quote ja ik probeer gezond te eten nee ben niet op. Topposters topwijs. Inzicht als je dicht bij jezelf blijft kun ver komen.

NB: in deze voorbeelden wordt de zogenaamde MLA-stijl gehanteerd; zie de verwijssystemen in het linkermenu voor een beschrijving van deze en andere stijlen.

Wanneer er iets uit het geciteerde gedeelte niet wordt meegeciteerd, dient de weglating te worden gemarkeerd met een beletselteken: drie puntjes tussen ronde haakjes, bijvoorbeeld: de verteller van de Max Havelaar stelt zich voor met: Ik ben makelaar (...) en woon op de Lauriergracht, No. 37.[1]

Een beroemd vermeend citaat van koningin Beatrix is De leugen regeert. Deze uitspraak zou zij gedaan hebben op een bijeenkomst ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Het is echter niet zeker of zij deze uitspraak daadwerkelijk gedaan heeft, omdat er een verbod heerst op het citeren van het Nederlands staatshoofd. In maart 2004 stelde de politieke partij GroenLinks dat dit verbod moet worden afgeschaft. Het gaat dan bijvoorbeeld om het citeren van de koningin tijdens gesprekken met de pers tijdens staatsbezoeken. Meereizende journalisten mogen de antwoorden niet citeren, maar wel aan de vorstin toeschrijven. De journalist is dan verantwoordelijk voor de weergave.

Hieronder zie je 5 manieren om een passage te verwerken: als citaat, als parafrase (met of zonder toevoeging van korte citaatjes) en als verwijzing (al dan niet gecombineerd met verwijzing naar meerdere bronnen). In de voorbeelden is gebruik gemaakt van een passage uit W. D. Howarth, (ed.) Comic drama. The European Heritage. London: Methuen, 1978.